Sunday 25 November 2012

Resipi Pilihan

Kepada sesiapa yang rajin bolehlah mencuba resipi ini...

RESIPI 1
Belotok Ubi
1 kati ubi keledek - direbus
1 biji telur
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam

Lenyek ubi dan gaul sebati dengan telur, lada dan garam.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sampai dapat konsistensi yang elok. 
Isi inti dan bujurkan.  Golek atas tepung, celup telur dan golek atas serbuk roti.  Goreng.

Intinya:
Tumis bawang putih yang dicincang.
Masukkan inti ayam/daging/udang yang dicincang.
Masukkan bawang besar (dadu), cili merah, cili hijau, carrot, daun bawang, daun sup )diracik halus).
Perisakan dengan serbuk lada hitam dan garam.
Masak sehingga kering.


RESIPI 2

Ayam Goreng 13 Perencah

1 ekor ayam - potong 16

Bahan-bahan berikut digiling halus dan perap dengan ayam sekurang-kurangnya 5 jam:
10 ulas bawang merah
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
2 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar garam
2 sudu besar madu
2 sude besar kicap pekat
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
2 sudu besar air asam limau
1 sudu kecil serbuk kas-kas

Goreng sehingga garing.

Sumber :  http://deklassique.blogspot.com

No comments:

Post a Comment