Wednesday 28 November 2012

Resipi Lagi

Sekarang ni musim buah durian,,,, Kalau sesiapa yang rajin tu boleh le cuba resipi ni. Katanya tengak popular sekarang resepi ni... terutama yang suka makanan berasaskan durian.

Resipi Durian Crepe (yang tengah femes dan meletup - letup  kat internet)

Bahan:
250gm tepung gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500ml santan (kalau guna santan kotak 350ml santan, 150ml air) kalau tak pekat sgt..
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna (kuning/pink/hijau pandan)
1 sudu besar butter dicairkan
2 sudu besar gula halus
 
Bahan inti:

Isi durian
Fresh cream brand rich atau apa2 brand  yg penting must be non dairy whipping cream
 
Cara buat 
Satukan semua bahan diatas kacau sebati (kecuali santan dan pewarna)
Masukkan santan sikit demi sedikit agar tepung tk berketul
Masukkan pewarna
Blendkan bahan tersebut dan tapis (agar lebih halus)
Panaskan non stick pan hingga betul2 panas.. sapukan sedikit minyak masak (utk kali pertama saje)
Tuangkan sesenduk kecil adunan ke dalam kuali dan kecilkan api..
gunakan belakang senduk untuk meleper/membulatkan adunan (buat senipis yg boleh)
Apabila nampak bahagian bawah agak kering boleh angkat (tk perlu terbalikkan kulit tersebut)
*bila hendak meletak inti, bahagian bawah yg agak kasar dibahagian dalam dan bahagian atas yg licin adalah bahagian luar crepe.. ulang sampai habis tepung. 
 
Cara letak inti dan lipat
Mula - mula pukul dulu ambil dlm 250ml whipping cream hingga kental. Pastu ambil ambil satu kulit yang dah dibuat tadi, letak dulu whipping cream yang dah dipukul tadi dalam sesudu kecil. Kemudian letak isi durian dan tutup dengan whipping cream tadi. Akhir sekali lipat empat segi 
 
  
Kulit crepe yang dah siap,  kalau mak - mak kita dulu cam buat kulit kuih ketayap. Biasanya kulit crepe ni warna kuning tapi kalu nak warna merah ke , hijau ke boleh... terpulang ikut cira rasa memasing.

 
Ni yang dah siap, boleh simpan dalam peti sejuk. Sedap makan masa sejuk.


 

No comments:

Post a Comment